terug_naar_homepage
login_linkspoot
WK (7): Brons

Nihilistisch voetbal, noemde Willem Vissers de halve finale van Oranje tegen de Argentijnen. Zijn uitstekende wedstrijdverslag kwam hem op enkele doodsbedreigingen te staan. Ze zouden je uit een vliegtuig moeten gooien, werd geschreven door een lezer met gevoel voor geschiedenis en onbegrijpelijke dwarsverbanden.

Dat de derde plaats voor Oranje een prachtprestatie is staat vast. Dat iedere nuance gezien wordt als Oranjehaat eveneens. Van Persie gaf weer eens het goede voorbeeld: Als je onrust wilt zaaien, zonder met bewijs te komen, ben je niet goed bij je hoofd. Ik stel voor dat hij lekker gaat golfen. Ik ben er niet door geraakt.

Met name het ik ben er niet door geraakt is vertederend. Hij is Pierre van Hooijdonk, die matige analist die geheel terecht had geconstateerd dat Van Persie en Robben zich voor, tijdens en na de halve finale ergerden aan elkaar. Oranjes aanvoerder was eerder die week al ontploft toen een verslaggever van Trouw hem vroeg hoe het was om in de schaduw van Robben te staan.

Robben vond het normaal om voor iedere wedstrijd als laatste uit de kleedkamer te komen. De groep moest dan wel op hem wachten. Ridicuul, vond ook Van Persie. Op het veld was de irritatie zichtbaar. Wie geen verschil zag met de wedstrijd tegen Brazilië, toen beide spelers elkaar voortdurend zochten, dient zijn juichpak vooral nog even aan te houden.

Tijdens de halve finale werd toeschouwer Edgar Davids aangevallen door een Argentijnse fan. Toevallig dat juist hem dit overkomt. Ik had de beelden graag gezien. Vermakelijker dan de wedstrijd, maar dat was een marathonaflevering van Kinderen geen bezwaar ook geweest.

Het catenaccio van Van Gaal is te ver doorgeslagen. Nederland werd gedreven door angst. De tweede helft tegen Mexico zag ik Oranjes allerbeste helft. Drie spitsen, vol op de aanval, de tegenstander kapot spelend. Hoe die speelwijze was verlopen tegen de Argentijnen zullen we nooit weten. Hoe het nu is afgelopen wel.

Tijdens de penaltyreeks was Nederland kansloos. Cillessen trachtte Messi te imponeren. Weet je waar Groesbeek ligt? schijnt de keeper gevraagd te hebben. Messi schoot onbewogen binnen.

Enkele uren voor de wedstrijd overleed zijn Argentijnse vriend Jorge Lopez. Drie dagen daarvoor stierf Alfredo di Stéfano. Ik ben slechts een zandkorrel in de woestijn, was een uitspraak van de Spaans-Argentijnse maestro, kenmerkend voor zijn bescheidenheid.

Lionel Messi, `s werelds allerbeste speler, houdt van bescheidenheid. De spotlights kunnen hem gestolen worden. Vanavond in Maracanã kijkt desondanks de hele wereld vol verlangen toe.
Zandkorrels zijn we, hopend op een licht dat schittert.

copyright by © giro