terug_naar_homepage
login_linkspoot
Opluchting

Gouden zet van de KNVB om Gullit ambassadeur voor het WK - bid te maken. De kans op succes is in dat geval nihil. Dat scheelt weer duizenden dronken debielen die de stad onderkotsen.
Als de FIFA al twijfels had, dan zijn die twee weken geleden definitief weggenomen. Gullit en Rob Witsche vertrokken per trein naar Parijs, om daar de bevolking te enthousiasmeren voor Nederland en België als gastland. Alles ging fout.
De bus was er niet, de taxi verdwaalde. In een foute buitenwijk strandde het gezelschap. Christian Karembeu, ook lid van het promoteam, koos de makkelijkste weg en maakte dat ie wegkwam. In de motregen stond Gullit vervolgens de massaal thuisgebleven pers te woord, daarbij aangestaard door een paar junks die een schuilplaats zochten. Een paar uur later was het gezelschap thuis.

Toch was men donderdag verbaasd toen het toernooi naar Rusland ging. Maar onze infrastructuur dan? De naïviteit is storend. Maurits Hendriks, oud hockeycoach en thans voorzitter van de hobbybond NOC*NSF die het turnen behartigt, vond dat de media de oorzaak waren van het mislopen van het toernooi. Het is bijna lief om zo te denken. Net zo lief als de massale verontwaardiging na de opzettelijke rode kaarten van de Madrid - spelers tegen Ajax. Dat Frank Snoeks boos werd snap ik, die man zegt al jaren het tegenovergestelde van mijn gedachten. Maar de rest van de media hadden moeten lachen om de sluwe Mourinho, die zijn grote mannen wilde sparen voor een echt belangrijk duel. Tegen een clubje als Ajax moet een experimentje kunnen.

De FIFA is corrupt, Sepp Blatter is een crimineel. Poetin spreekt de taal van die mannen. Een knipoog en een envelop hebben Gullit op een fiets verslagen. Nederland mag zich gelukkig prijzen.

Ver weg van de op macht beluste zakenmensen vond maandagavond een heilige ceremonie plaatst. Niet eens zo heel ver weg van de Sagrada Familia was de kerk roodblauw gekleurd; het kippenvel was 90 minuten lang aanwezig bij de religieuze mensenmassa. Miljoenen kijkers voor de buis of in de kroeg zagen voetbal van een buitenaardse niveau. Het momenteel in bloedvorm verkerende Real Madrid werd weggeblazen. De voetbalshow, onder leiding van de Argentijnse Messias, was er een van ontroerende schoonheid en toonde maar weer eens aan dat dit Barcelona het beste Barcelona ooit is.

Drie dagen later floot scheidsrechter Gonzales opnieuw een mooi duel. De Galgenwaard vormde het winterdecor van een prachtige Uefa Cup strijd. Napoli, nog altijd een schitterende club, kwam op visite en dit zorgde voor een warme gloed in de ijskoude voetbaltempel. De machtig combinerende Italianen werden bijna verslagen, maar op Italiaanse wijze sloeg de Zuid-Amerikaanse sterspeler Cavani toe. Een klaterend applaus resteerde voor de Utrecht spelers. Het goede spel ten spijt, de strijd op Anfield Road zal nergens meer om gaan.

copyright by © giro