terug_naar_homepage
login_linkspoot
EK (1): Kapper

Die kapper van Oranje baart me zorgen. Hij vliegt om de dag naar Polen om de jongens bij te punten. Niet alleen Van der Wiel en De Jong - gasten die er uit willen zien als gangster rappers - maar vrijwel alle spelers worden door hem speelklaar gemaakt. Alleen Robben en Kuyt bedanken. Robben kampt al vanaf zijn elfde met kaalheid. Kuyt duikt iedere zes weken in een vat met paling. Praktisch en bovendien goedkoop.

Van Marwijk had het moeten verbieden, die gladde poedel die telkens weer overkomt. Sterker nog: de bondscoach had lang haar verplicht moeten stellen. Toen hij zelf nog speelde droeg hij het ook op die manier. Ik zag laatst een foto van het elftal uit ’74: allemaal matjes. Dat zag er indrukwekkend uit.

In 1988, het enige jaar dat Oranje daadwerkelijk een prijs pakte, kwam er ook geen trendy kapper aan te pas. Michels had dit trouwens nimmer toegestaan. De spelers hadden allemaal hun eigen look. Erwin en Ronald werden maandelijks door mevrouw Koeman bijgeknipt. Gullit ging alleen als hij echt niets meer zag. Berry van Aerle was een trouwe klant van Kapsalon ‘Kapper’ bij hem om de hoek in Helmond. Hoe wil je het Berry? -Doe maar gewoon als anders, kapper. Dat bevalt goed.

Ik hoop dat de laissez-faire stijl van de bondscoach werkt. Vooralsnog lijkt de goede sfeer onecht. Vergeleken met Huntelaar en Van Persie vormen Sap en Dibi een pornokoppel. Toch doen de spitsen net alsof ze vrienden zijn. Ook de hotelkeuze verbaast me. De locatie ziet er niet bepaald rustgevend uit. Als de spelers naar buiten kijken zien ze Jan van Halst, die op een spelcomputer uitlegt hoe ze vroeger zijn onbegrepen ballen op de sintelbaan terugvonden. Zo vluchten de spelers vanzelf wel het nachtleven in.

Misschien gaat Wilfred Bouma spelen. Het kan maar zo. Op Pinkpop speelde Gers Pardoel. Daar hoorde je ook niemand over. Wat dat betreft is het EK wel met een festival te vergelijken. Het niveau is secundair. Zolang er maar wat te zuipen valt. Bouma speelde zijn laatste goede wedstrijd in de C1 van Rood-Wit ’62. Kapsalon ‘Kapper’ was shirtsponsor. Het is te hopen dat Fred na twintig jaar zijn vorm hervindt.

Het gevoel is allesbehalve goed. Terwijl de lat zo hoog ligt. Sinds dat akkefietje met die zingende Indiaan kan Nederland zich niets meer permitteren. Het wordt tijd dat de bal gaat rollen.

copyright by © giro