terug_naar_homepage
login_linkspoot
WK (4): Messi

Toen Maradona in beeld kwam tijdens Argentinië - Iran reageerden de Argentijnse fans zoals het hoort. Luidkeels werd hij toegezongen. Diego oogde scherp en relaxed. Zijn dochter Giannina, de ex-vriendin van spits Agüero, zat dicht tegen hem aan. Het was een mooi moment.

De Nederlandse media negeerden de schoonheid. Ze dachten dat Diego een nieuwe scharrel had meegenomen naar de wedstrijd. De beste speler ooit neerzetten als een gestoorde junk, wat een niveau. Dezelfde journalisten geloofden dat Nederland Spanje versloeg omdat Van Gaal de spelersvrouwen voor de wedstrijd langs liet komen. Totale mens-principe noteerden zij, en niemand die hen arresteerde.

Lionel Messi is de opvolger van Maradona. Hij was twee keer beslissend met prachtige goals. Dat is knap, gezien de immense druk, het matig functionerende Argentijnse team en het zware seizoen met Barcelona. Een seizoen waarin voor het eerst kritiek kwam op de nummer tien. Messi is uit vorm, werd gezegd. Dat hij ondanks zijn blessure nog tot 41 doelpunten en 14 assists in 46 officiële wedstrijden kwam, werd minder vaak gezegd.

Hij wandelt maar wat, zei Henk ten Cate na iedere wedstrijd bij Sport1. Jij lult maar wat, had Schelvis moeten zeggen.

Na de kampioenswedstrijd tegen Atletico Madrid - waarin Messi’s beslissende treffer onterecht werd afgekeurd - wachtte ’s avonds een privévliegtuig op de speler en zijn gevolg. Men vloog naar Rosario, Messi`s geboortestad, waar de speler een week de tijd kreeg om uit te rusten.

Vijf jaar geleden was ik in die stad. Ik zag het complex van Newell`s Old Boys, waar Messi terechtkwam nadat Bielsa hem scoutte bij amateurclub Grandoli. Men zegt dat de Argentijnen Messi niet waarderen, omdat hij reeds op jonge leeftijd naar Spanje vertrok. Een verzinsel. Ik zag een stad die haar twee voormalige bewoners - Che Guevara en Lionel Messi - koesterde. Vlaggen, shirts en posters sierden de winkelstraten.

Op het vliegveld van Rosario - net voor het WK - reageerde Messi op de kritiek van de socios in Barcelona. Als de mensen me liever niet zien spelen, dan ga ik weg. Messi bleef waardig, maar zijn boodschap was helder. Alsof hij na al die jaren van magie nog iets uit te leggen heeft.

Hopelijk heeft de sterspeler de week in zijn vertrouwde omgeving goed kunnen nadenken. De gunstige loting van Argentinië - waarschijnlijk wacht in de volgende ronde Zwitserland of Ecuador - biedt perspectief. Zijn team kan groeien. Dit WK verdient een ontketende Messi. En een juichende Maradona als getuige.

Die was net voor de goal tegen Iran uit veiligheidsoverwegingen vertrokken. De vloek was weg en we wonnen, aldus de voorzitter van de Argentijnse bond. Het antwoord van Diego: De zege hebben we te danken aan Messi, niet omdat ik eerder vertrok. Toen stak hij zijn middelvinger op. Inderdaad: zijn linker.

copyright by © giro