terug_naar_homepage
login_linkspoot
WK (1): Techniektrainer

In VI las ik dat de technische staf van Oranje gebruikmaakt van Google Glass en Oculus Rift: digitale brillen waarmee spelers in een virtuele werkelijkheid met hun acties geconfronteerd kunnen worden.

Edgar Davids loopt al sinds zijn elfde met zo’n bril. In zijn virtuele werkelijkheid is de boze blanke buitenwereld racistisch, Halina Reijn lekker en rapmuziek ontspannen. Stijn Schaars wist niet hoe hij de bril gebruiken moest. Die heeft uiteindelijk maar een blessure geveinsd. Een zegen voor Oranje. Kan hij de zomer gaan nadenken over hoe volgend jaar de leidersrol bij PSV te acteren.

Kenneth Vermeer zag Google Glass wel zitten. In diens virtuele werkelijkheid kon hij opeens wél bij de lat. Dat viel tegen zonder de bril. De beste keeper voor Van Gaals systeem (dat heilig is, behalve tijdens een WK) is niet geselecteerd. Ook Maarten Stekelenburg - volgens Jack Spijkerman de beste doelman ter wereld - blijft thuis. Positieve berichten. Nu Jack Spijkerman nog een tv-verbod.

Naast Google Glass gaat Van Gaal met Teamperformance aan de slag: een platform waarbij spelers kunnen inloggen om wedstrijdbeelden op te vragen. Op het digitale kanaal is ook het manifest terug te lezen dat Van Gaal heeft opgesteld. Robben heeft het stuk al uit zijn hoofd geleerd. Hij hoopt dat hij als beloning de scrum en de yell mag leiden vlak voor de wedstrijd. Net als bij de halve finale van de Champions League. Ik ben een kale egoïst, had Robben geroepen. Klopt! schreeuwden zijn teamgenoten. Wat was ik blij dat de mannen uit Madrid München vervolgens vernederden.

De technische vernieuwing die de bondscoach heeft doorgevoerd zou nog met een glimlach waargenomen kunnen worden, als de hele situatie niet zo verdomde  tragisch was geweest. Wat doet Van Gaal eigenlijk met achtenvijftig man in Hoenderloo? Trainen? Waarom? Wie zit te wachten op oefensessies met spelers die nooit op een WK gaan spelen?

Ziet niemand dat Scolari, de bondscoach van favoriet Brazilië, zijn drieëntwintig namen al bekend gemaakt heeft? Hoe hij zijn mannen rust en vertrouwen geeft na alweer een slopend seizoen? Zullen zij ook Google Glass en Oculus Rift-brillen krijgen? Of toch gewoon een massage na een potje voetvolley?

Van Gaal als trainer is als Heleen van Royen in een talkshow: weerzinwekkend. De KNVB had in moeten grijpen en Hiddink voor het WK al naar voren moeten schuiven. Van Persie had een knipoog gekregen, Sneijder een knuffel en Huntelaar een basisplaats. Dat soort ouderwetse technieken gebruikt Van Gaal natuurlijk niet: zijn Totale Mens-principe is doorslaggevend als zijn elftal toevallig eens een wedstrijd wint.

Het gebruik van de Google Glass-brillen en het Teamperformance-platform is wat dat betreft illustratief voor de bondscoach. Zijn virtuele werkelijkheid heeft de tragische realiteit al lang verdrongen.

copyright by © giro