terug_naar_homepage
login_linkspoot
Martin Jol

Na het gelijke spel van de Spurs tegen het grote Arsenal haast Martin Jol zich naar de catacomben van White Heart Lane. Een innige omhelzing met Van Persie volgt. Zijn Arsenal-shirt staat de jonge vedette maar wat graag af. Jol is er blij mee. Een presentje voor zijn zoon.

Joe Dalton heeft het gemaakt in Londen. De veelgeprezen Nederlander voelt zich thuis en kan eindelijk zijn kwaliteiten aan een groot publiek tonen. In Nederland was de waardering er ook, maar toch durfde geen enkele grote club het met hem aan. Bij Ajax hoort hij, naar eigen zeggen, niet thuis. PSV is met Hiddink uitstekend voorzien. Blijft over Feyenoord. Feyenoord was prachtig geweest. Jorien van den Herik vond hem echter iets te corpulent. Ze hadden liever een sexy trainer in Rotterdam.
Het werd Gullit. Het werd een fiasco.

Jol is een praktijktrainer. Jol doet niets liever dan met voetbal bezig zijn. Op het veld staan met die gasten of over het spelletje ouwehoeren. Een groep voetballers versteld doen staan van zijn traptechniek. A la Ernst Happel bierflesjes op de lat zetten en deze er zelf vanaf trappen. Duizend euro beloven aan degene die een hoge uittrap in één keer dood uit de lucht weet te leggen. De spelers vinden het prachtig. Jol ook. Het liefst werkt hij met lastpakken. Spelers met een grote mond maar een klein hartje. Ruwe diamanten. Van Persie was ongetwijfeld dé man geworden bij Feyenoord indien Jol daar had gewerkt. Said Boutahar was doorgebroken als linkermiddenvelder, nu zit deze op de bank bij NEC. Cees Lok geeft de voorkeur aan Bjorn van der Doelen.

Enkele echtscheidingen heeft Jol reeds achter de rug -probeer maar eens te leven met een man die tevens getrouwd is met de bal. Jol kan niet anders. Hij maakte de amateurs van Scheveningen kampioen van Nederland. Dit deed hij samen met zijn broer. Een prachtig duo was het, Guggenheimer en Gugg, als Jol er aan terugdenkt zijn dat feitelijk de mooiste herinneringen. Alles was nieuw, alles was leuk, de sfeer was geweldig. Zijn broer vond het best zo en zit nog steeds bij de amateurs, maar Jols ambities reikten verder.

Het was Roda JC dat hem de kans bood in het betaalde voetbal, een van de eerste acties bij de Limburgers was het halen van zaalvoetbalkoning Edwin Grünholz. Jol vond het belachelijk dat hij nog nooit een kans in het betaalde voetbal had gekregen. Het werd geen succes, maar Jol won wel met Roda de KNVB beker. Daarna werd hij trainer van RKC Waalwijk. Bij zijn aanstelling deed hij nog enigszins denigrerend over de club, maar al gauw bleek dat RKC en Jol een ideale combinatie was. RKC presteerde boven verwachting, maar wist het succes helaas net niet te bekronen met Europees voetbal.

Frank Arnesen, manager van de Spurs, gaf Jol een kans in Engeland. De trainer, succesvol geweest als speler van West Bromwich Albion, kwam thuis in het land waar liefhebbers eerder regel dan uitzondering zijn. Een lastpak als Mido, verguisd bij Ajax, leeft op onder Jol en scoort aan de lopende band. De Spurs zijn gaan winnen; inmiddels weet de club Arsenal en Man United onder zich op de ranglijst. Champions League voetbal lonkt. Voorlopig zal Martin Jol niet terugkeren naar Nederland.

En als hij ooit terugkeert wacht ADO, de slapende reus. Zijn club.
En dan? Dan gaat ie weer lekker de amateurs trainen.
Scheveningen. Samen met zijn broer.
Misschien speelt zijn zoon dan wel in het eerste. En heeft ie de techniek van Van Persie -wiens shirtje ongetwijfeld een mooi plekje in de slaapkamer gekregen heeft.

copyright by © giro