terug_naar_homepage
login_linkspoot
Big Brother

Camera’s in de kleedkamer, ik ben tegen.
Volgens de betaalzender Eredivisie Live neemt het aantal abonnees toe indien er unieke beelden vanuit de kleedkamer worden vertoond. Enkele clubs, waaronder Vitesse, hebben hun medewerking reeds toegezegd.

Dat Vitesse meewerkt verbaast mij niets. Tot twee keer toe mocht journalist Marcel van Roosmalen een uniek beeld schetsen van de dagelijkse belevenissen om en nabij het eerste elftal. Heel Nederland lachte zich kapot om de tragikomische boeken. De wanhopige trainers Edward Sturing en later Hans Westerhof wisten zich absoluut geen raad met de kinderklas onder leiding van toen nog Remco van der Schaaf en Michael Dingsdag. Overigens, indien Eredivisie Live daadwerkelijk abonnees wil winnen zou een real life soap met Michael Dingsdag wel een goed idee zijn.

Iedere dag zien we de huidige Heerenveen speler opstaan, zijn kat een schop geven, drie keer met zijn hoofd tegen de muur aan slaan en naar de training scheuren. Al trainend blesseert hij het halve elftal, scheldt de trainer verrot, weigert na afloop te douchen en rijdt huilend terug naar huis. Samen met zijn vader worden ’s middags de fora op de fansites van commentaar voorzien, want Dingsdag heeft een eigen nickname. In het weekend verliest Heerenveen door zijn blunders, ’s avonds wordt zijn kopstoot uitvergroot en opnieuw gaat de verdediger door het lint. Pas die avond ziet Nederland Michaels andere kant: bij het kijken naar een illegaal hondengevecht op internet schiet de verdediger vol.
 
Van mij hoeft het niet, het verhaal achter de voetballer. De waarheid is dat profvoetballers geen fuck te melden hebben. De rubriek Persoonlijk in VI spreekt boekdelen. De samensteller van de rubriek hoeft enkel de naam en de foto van de speler te wijzigen, de termen Hete kip, De ontvoering van Freddy Heineken, Nou Camp en R&B keren wekelijks terug. Beoordeel die jongens maar lekker op hun kwaliteiten. Denk maar aan Neil Young en Van Morrisson, onvriendelijkere personages zijn ondenkbaar. Hun muziek echter laat weinig mensen onberoerd.

Camera’s in de kleedkamer brengt nog iets met zich mee: voetbalhumor. Die is alleen leuk als je zelf in de kleedkamer zit. Dildo is dan opeens een erg grappig woord. Eén iemand zegt wat en de rest gaat heel hard lachen. Vaak wordt de grap dan nog een paar keer herhaald, alleen met een andere intonatie en een ander volume. Na iedere imitatie wordt er harder gelachen. Die verzameling rituelen moet geheim blijven voor de buitenwereld. De rechtsback die vijf blikjes Energy drink weg tikt. De ingemene schopper die voor de wedstrijd opeens met allemaal vrouwvriendelijke verzorgingszalfjes aan komt zetten. De linksbuiten die zijn spijkerbroek nog aan heeft terwijl de rest klaar staat om naar buiten te gaan.

Ook de CBV (Coaches Betaald Voetbal) heeft zich tegen de plannen uitgesproken. Dat begrijp ik heel goed. In Any Given Sunday geeft Al Pacino de ultieme motivatie speech. Slecht nieuws voor liefhebbers van dit genre: de gemiddelde voetbaltrainer heeft een beduidend minder vocabulaire. Eredivisie Live zal veranderen in Jiskefet zodra de toespraken van de trainers vertoond worden. Hou het breed maar niet te breed, Pseudovedettes Tijdens de warming up zag ik het al en Laat de bal het werk doen; wekelijks zullen deze flodders de huiskamers vervuilen. 

De hoogtepunten van de wedstrijd, voor mij is het meer dan genoeg. Voor wie meer wil weten, gebruik je fantasie.
Het levert uniek materiaal op.

copyright by © giro