terug_naar_homepage
login_linkspoot
anarchie

Wesley Sneijder heeft een goede trap. Fernando Torres scoort altijd en overal. De stift van Jeremain Lens is mooi, Kuijt kan heel hard koppen en Messi kan eigenlijk alles.
Danny Buijs kan heel goed ingooien.

Het was de week van de tegenstelling. Aan de ene kant speelde de absolute wereldtop, aan de andere kant was daar de jaarlijkse rel bij ADO. Ik zag een weergaloze eerste helft in het Emirates Stadium van Arsenal, ik zag Danny Buijs discussiëren met kansenjongeren uit Den Haag. Ik zag grote verschillen, maar toch ook overeenkomsten. Qua karakter verschillen Sladan en Lex Immers niet veel.

Ik vraag me af wat ik als speler liever heb. Een tik op mijn oren van Raymond Atteveld, of een vleugje speeksel van Van Gaal in mijn gezicht. Het zijn interessante vragen. Beide trainers zijn ambitieus. Van Gaal denkt dat Bayern de Champions League kan winnen. Atteveld denkt dat hij de anarchie uit A Clockwork Orange kan overtreffen. En dat is dan weer een verschil. Atteveld heeft zijn doelstelling reeds behaald.

Champions League wedstrijden worden interessant vanaf de kwartfinales. Het schouwspel deze week was indrukwekkend. Voor de mannen die het begin van Arsenal - Barcelona hebben gemist: vrees niet, er zijn ergere dingen. Ik zou nu alleen even niet weten wat. Het was alsof Barça oefende tegen de Musketiers uit Elst. Vermaelen was harde Cor, Song was trage Berry. Alleen die gemankeerde keeper, in Elst bekend als zware Willem, steeg boven zichzelf uit. Na weer een gemiste kans liepen de Barça spelers terug, veroverden de bal, tikten tot in de zestien en wachtten tot Sladan de bal hoog over schoot. Een 0-8 stand met rust en Arsenal had gezwijnd.

Ook in het Zuiderpark werd met scherp geschoten. Danny Buijs, dat kleine opneukertje, en Lex Immers, dat lange opneukertje, voerden in de media het hoogste woord. Ik kan het me goed voorstellen. Wanneer je tijdens Studio Sport alleen in beeld komt bij een matpartij, een blooper, een ingooi of een vloek dan ga je zoeken naar andere kanalen. Toen het beloofde vrije weekend van de ADO spelers niet doorging (ondanks een 3-0 nederlaag), was de aanleiding gevonden. Je spot niet met een vrije dag van Danny Buijs! In de spelersbus werd het complot gesmeed. De media en de harde kern werden ingeschakeld. Atteveld - hij zal zijn mankementen hebben - was kansloos tegen deze hetze.

Zal hij gekeken hebben naar de Champions League? Naar de spelers van Arsenal die wél wilden luisterden naar hun trainer, maar simpelweg werden weggespeeld? Zal hij gekeken hebben naar Van Gaal, de man die op een hoger niveau met dezelfde schizofrenie te kampen heeft?

Maurice Steijn - wie kent hem niet - mag de Haagse anarchie herstellen. Eén troost voor de spelers van ADO: Andries Jonker was erger geweest.

copyright by © giro