terug_naar_homepage
login_linkspoot
Crisistijden

Het salaris van € 550.000 dat de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen gaat verdienen schijnt marktconform te zijn. Het bedrag komt overeen met het minimumloon dat voetballers van buiten de EU horen te verdienen.

In tijden van crisis is het interessant om deze topsalarissen in kaart te brengen. Leuk om te lezen voor een timmerman die na twintig jaar trouwe arbeid thuis komt te zitten. Werkloos. Of nee: In between jobs noemen ze dat op LinkedIn. Of zitten timmermannen niet op LinkedIn?

Dat de graaicultuur in de bankensector moet stoppen wordt geroepen door ons, domme naïevelingen, die denken dat een derivaat een Japanse lotusplant is. Jelle Brandt Corstius heeft er veel over geschreven. Goede stukken. Zeker als je ze vergelijkt met de zeikstukjes van zijn zus.

Dat voetballers teveel verdienen is net zo bekend. Hun onnozelheid werkt wat dat betreft niet echt in hun voordeel. Niet alle voetballers zijn dom, maar Leroy Fer (koopt een paard terwijl hij alleen een balkon heeft), Theo Janssen (weet niet hoe je Theo spelt) of Mario Balotelli (weet helemaal niets) doen in ieder geval hun uiterste best om zo stupide mogelijk over te komen.

Het is crisis in Nederland. Voedselbanken hebben het drukker dan ooit; bedrijven gaan over de kop. In Brabant loopt men straalbezopen de polonaise, onverstaanbaar schreeuwend, tot Bolle Henkie na zijn dertigste pils vervelend wordt en Frans Duits voor de zoveelste keer moet rennen voor zijn leven. Die beelden gaan de wereld over: crisis in Nederland. In Afrika zullen ze schrikken. Of kijken ze daar geen tv? Tijd zat zou je zeggen: ook in Afrika zijn veel mensen In between jobs.

Nederland is de wanhoop voorbij. De krankzinnige salarissen die betaald worden aan malafide bankiers en koptelefoon dragende voetballers kunnen we maar het beste voor kennisgeving aannemen. Als Frank Demouge na alweer een scrimmage de bal het doel binnenglijdt, daarbij toch nog even de keeper rakend, is een welgemeende glimlach op zijn plaats. Ik hoop dat hij een mooie villa bewoont, met witte muren waartegen hij af en toe zijn hoofd kan slaan. En ook Gerard van Olphen, onder wiens leiding Achmea onder verscherpt toezicht werd gesteld, mag net als zijn voorgangers baden in luxe. Wat er ook gebeurt: een bonus komt hem toe.

Het is tenslotte crisis.

copyright by © giro