terug_naar_homepage
login_linkspoot
Droomvoetbal

In een bizarre decemberdroom bevind ik mij aan de rand van een vallei. Een adembenemend landschap kleurt prachtig bij de ondergaande zon.

In de vallei wordt gevoetbald. Louis van Gaal traint het ene team. De sprakeloze stilte wordt verstoord door zijn bulderende stem: Dat is een hele mooie bal! Dat is een goede loopactie! Goed gecoacht Persie! Goed gegeven Rafa! De scheidsrechter van dienst, Gözübüyük, legt nu en dan het spel stil. Respectpauze, noemt hij dat. Alle spelers geven elkaar een knuffel. Op die momenten keert de stilte terug.

In een van de pauzes gaat het mis. Peter R. de Vries krijgt het aan de stok met Gözübüyük. Ik twitter je kapot! gilt Peter. De Turkse scheidsrechter blijft met zijn respect-band voor de vuurspuwende ogen van Peter zwaaien. Die raakt onder hypnose en begint plots allerlei moordzaken te bekennen. Een wenende Van Gaal maant zijn spelers het veld af. De samenleving verloedert! Waar ligt de grens, scheids?
-De grens ligt daar, weet Youp van ’t Hek, wijzend naar een toegetakeld lichaam onder een bloeiende amandelboom.

In de rust beveelt Francis, de verzorgster, het team om veel chiazaadjes te eten: Die bevatten kalk. Chiazaadjes! Lionel Messi houdt zich gedeisd. De bizarre taferelen lijken hem geenszins te raken. Tot ongenoegen van Van Gaal, die zich naar hem voorover buigt en - wat spuug vliegt met de woorden mee - schreeuwt: Je past niet in mijn profielschets! Hoor je me! Je past niet in mijn profielschets!

Maurice de Hond, die de tweede helft Gözübüyük als scheidsrechter vervangt, geeft aan dat tachtig procent van de toeschouwers hoopt op een vechtpartij. Ibrahimovic, de vervanger van Messi, geeft alle ballen terug aan de tegenpartij. Respect, schreeuwt hij. -Zie je wel! buldert Van Gaal. -Denk aan jullie chiazaadjes! gilt Francis. Daar zit kalk in! Ernst Happel, de andere trainer, draait een sigaret. Aan de rand van het veld geeft Andy van der Meyde zijn kameel een tongzoen.

Het snerpende eindsignaal van De Hond gaat over in het gefluit van een naderende stoomlocomotief. Can you hear that Duquesne whistle blowing? klinkt uit de speakers. Alle spelers beginnen uitbundig te dansen. Van Gaal probeert ze onderuit te schoffelen, maar hij wordt vastgehouden door Gözübüyük. Peter R. de Vries twittert een foto van het tafereel. 73,8% van de Nederlanders had dit einde voorspeld, meldt De Hond. Chiazaadjes! schreeuwt Francis. Daar zit kalk in!

In mijn droom word ik wakker. Zwe(r)vend tussen twee werelden, aan de rand van een vallei, hoor ik een stem: Je bent weer als een denker in slaap gevallen, niet als een dromer.

copyright by © giro