terug_naar_homepage
login_linkspoot
typerend

Veruit het grappigste moment woensdagavond werd veroorzaakt door Lange Jan uit Oldenzaal. Een wedstrijd die gedomineerd werd door balaannames die leken op passes en passes die leken op balaannames, door een dronken commentator en door de slogans Wie wordt de nieuwe Tarzan en Binnenkort is het weer Domino Day, werd vlak voor tijd na het inbrengen van Jan Vennegoor of Hesselink toch nog amusant.

Eigenlijk is het vreemd dat men zich telkens weer verheugt op een avondje interlandvoetbal. Zelden wordt de avond een succes, niet zelden wordt de avond een bron van ergernis. Het affiche Nederland - Engeland was mooi, de rentree van Seedorf zorgde voor nieuwsgierigheid, Dirk Kuyt kreeg een kans in de spits kortom, wat kon staat een leuke avond in de weg? Na de voorbeschouwing op de BBC schakel je even over naar het Nederlandse commentaar, maar nadat je reclameslogans voorbij ziet komen en de commentator hoort zeggen dat de sfeer er goed in zit bij de Oranje-fans (je hoort louter de Engelsen) ben je snel terug bij de BBC. De eerste helft is het aanzien niet waard. Welgeteld één fatsoenlijke aanval van de Nederlanders, een blunder van Bouhlarouz die niet wordt afgestraft en vlak voor rust een goal van Rooney na een puike voorzet. Het zijn de hoogtepunten.

De tweede helft kan het alleen maar beter gaan, denk je. Maar je hebt je biertje nog niet geopend of je ziet Maarten Stekelenburg, één van de mindere keepers uit de Eredivisie, in het doel staan. Verder verandert er niets. Alle heisa rond Seedorf ben je al weer vergeten, hij hobbelt maar wat mee. Dirk Kuyt grossiert in balverlies, Arjen Robben is van fris talent verworden tot een miezerig mannetje die gaat liggen zodra hij een vingertop in zijn zij voelt. Het is werkelijk niet om aan te zien. En het geploeter van de Engelsen draagt ook niet bij aan een mooi voetbalavondje. Maar net als de Teletoeters Het is stil aan de overkant beginnen ontdoet Lange Jan uit Oldenzaal zich van zijn trainingspak.

We gaan het niet hebben over zijn doorkopbal, met drie man in zijn nek (lekker!), waaruit Van der Vaart scoorde. De man, waarvan Jan Mulder terecht opmerkte dat hij stiekem een Schot is, zorgde bij zijn entree binnen de lijnen voor een illustratie van zijn techniek die zijn weerga niet kent. Na enkele dagen in trainingskamp, waarbij naar alle waarschijnlijkheid al vele kopjes en schoteltjes gesneuveld zijn, waarbij medespelers na een amicale klap hun schouder uit de kom zagen schieten en waarbij de bondscoach kopduels op de training noodgedwongen moest verbieden, werd de lompheid van de Tukker voor heel Nederland zichtbaar. Joris Mathijsen, die een dag daarvoor (waarschijnlijk na een duel met Vennegoor) met een gebroken neus was uitgevallen, wenste Lange Jan succes bij zijn invalbeurt tijdens diens stormramtocht richting zestien. Doof voor eigenlijk alles om zich heen, maakte Lange Jan zijn eerste slachtoffer. De net weer rechtgetrokken neus van Mathijsen moest er aan geloven. De slowmotion bracht de bodycheck schitterend in beeld. Het gevloek en gescheld heeft Lange Jan nooit gehoord. Van het hele incident heeft Lange Jan niets meegekregen.

Dan is het afgelopen. De als Zeeuws Meisje verklede supporters van Oranje gaan weer terug naar Putten, Appelscha en Ede, de Britse fans gaan richting Wallen. Voor SBS telt alleen het bedrag dat is binnengekomen door de sms-jes naar Tarzan en Domino Day. En als tv-kijker voel je je voor de zoveelste keer belazerd. Dat je toch met een glimlach in slaap valt, komt geheel op het conto van Lange Jan uit Oldenzaal, wiens onbeholpenheid het typerende lichtpunt van de avond bracht.

copyright by © giro