terug_naar_homepage
login_linkspoot
oefenen

De Olympische Spelen zijn afgelopen. Even geen vrouwen curling meer. Ik was waarschijnlijk de enige Nederlander die de verkeerde wissel van Sven Kramer erg grappig vond. Jarenlang rondjes rijden om proberen een honderdste seconde sneller te zijn dan een andere idioot, en dan stuk gaan op een verkeerde wissel. Nederland deed alsof de aarde verging. In Canada stond het nieuws op pagina 47 van het regionieuws, net onder het bericht van een zoekgeraakte kat die uit zichzelf de weg naar huis had terug gevonden.

Olympische sporters voelen zich altijd ondergewaardeerd. Dat kan ik goed begrijpen. Nooit eens zien we een jochie uit Oeganda in een schaatspak van Sven Kramer, altijd weer dat Robin van Persie shirtje. Nooit eens een taxi chauffeur uit Buenos Aires die in huilen uitbarst nadat je zegt dat je uit Nederland - het land van Bas van de Goor - afkomstig bent. Het moet weer over die kut Cruijff gaan (terwijl die niet eens mee deed in ’78, dat was Rensenbrink!). Als je de inspanningen van pakweg een schaatser of een wielrenner gaat vergelijkingen met de inspanningen van een voetballer, dan kan ik me voorstellen dat de eerste groep de voetballerij stiekem wel eens vervloekt.

Een trainingsritje op de Vechtse Banen betekent voor een Olympische schaatser de kleedkamer delen met de plaatselijke schoolklas die gymnastiekles heeft. Of hij even iets op kan schuiven, dikke Berend heeft twee plekken nodig. Nee, dan voetballers. Als Oranje oefent  ziet het er heel anders uit. Dan gaan vijftigduizend debielen in de vrieskou naar een evenementenhal cq stadion, enkel en alleen om carnaval te vieren. Dan hangt heel Nederland voor de buis om te kijken hoe Nigel de Jong voor de fun een Amerikaan het ziekenhuis in schopt.

Niet dat je het de voetballers kwalijk kan nemen. Denk maar eens aan de oefenwedstrijden van je eigen elftal. Die zijn voor niemand leuk. Al snel na de aftrap verlang je naar een ouderwetse trainingspot met je elftalmaten. Naar het cynische lekker gekozen terwijl er nog geen bal getrapt is. Ook amateurvoetballers willen geen wedstrijd die nergens over gaat. Laat staan profvoetballers, precies op het moment dat de competities zich in een beslissende fase bevinden.

Het is de fout van de KNVB. Oefende Oranje maar eens in Zeist op een woensdagmiddag. Ga maar eens experimenteren met een middenveld Robben, Sneijder, Van der Vaart en Van Persie. Dat scheelt Van Marwijk weer een interview met Hans Kraaij jr., waarin hij uit moet leggen dat de balans op het middenveld zoek was en dat een blinde hond als Nigel de Jong toch echt noodzakelijk is.

Marcello Lippi denkt dat  Nederland kanshebber  is voor een WK - titel. Ik denk het niet.
Ik denk dat Nederland in de kwartfinale wordt uitgeschakeld tegen het goorste beesten elftal van het WK. Dat Heitinga en De Jong rood pakken in die wedstrijd. Sneijder ook, voor praten. En dat we dan met z’n allen ons gal spuwen over de verwende, over het paard getilde voetballers.  Dat ze een voorbeeld moeten nemen aan de olympische sporters, die wel alles over hebben voor hun sport.

Mocht ik het mis hebben, dan weet ik het goed gemaakt. In december zal ik een kaartje kopen voor Thialf, en met een oranje muts op mijn kop zal ik persoonlijk Sven Kramer naar de zege schreeuwen.

copyright by © giro