terug_naar_homepage
login_linkspoot
Working on a dream

Toen FC Twente in 2010 kampioen van Nederland werd, wilde Joop Munsterman Bruce Springsteen laten optreden in Enschede. De song Working on a dream was het motto van de club geworden - en die droom was uitgekomen.

Bruce kwam uiteindelijk niet: een optreden in de Carnegie Hall in New York genoot zijn voorkeur. Thomas Berge werd aangewezen als vervanger (ook hij bezong het thema in Als een mooie droom: als een mooie droom, als een mooie droom lalala). De anekdote past bij de huidige ontwikkelingen, want de droom bleek een nachtmerrie.

Nico Dijkshoorn vergeleek in zijn column Joop Munsterman met Jan Smit, de voorzitter van Heracles, ook iemand met een groot ego. De vergelijking is volkomen misplaatst. Smit, een deurwaarder, ziet er dagelijks op toe dat de uitgaven van zijn club onder controle blijven. Het bescheiden Heracles kent zijn plek, heeft een knus stadion, en lijfsbehoud is ieder jaar weer een prachtprestatie.

Joop Munsterman arriveerde net als Jan Smit altijd vroeg op de club. Hij tokkelde dan wat op zijn gitaar, waarna lachend de journalisten van Tubantia te woord gestaan werden. Kritische geesten, dachten ze zelf, maar Munsterman wist beter. Hij bespeelde ze even soepel als de Raad van Commissarissen, Vak P, zijn gitaar, de KNVB en Johan Derksen.

Geen mens corrigeerde de megalomane Munsterman, die de club in alle rust richting of zelfs over de afgrond kon duwen. De oplichter is uiteindelijk verdwaald geraakt in zijn zelfgesponnen web van leugens: toen de weg terug spoorloos was ging de beerput open - en het duurt nog wel even voordat ie gesloten wordt.

Ik zou Munsterman eerder vergelijken met Bram Moszkowicz. Ook iemand die is gaan geloven in zijn eigen waanideeën. En ook iemand die weet dat het grote publiek het verschil tussen een oplichter en een charmeur niet ziet.

Bij Pauw vertelde de ex-advocaat over zijn nieuwe leven in de politiek. Een beroep dat hem past: het is geen toeval dat in de wereld van leugens en bedrog oplichters met open armen worden ontvangen. De waarheid is wel het laatste waar men op zit te wachten.

Als Munsterman deze periode doorstaat - er zijn trieste voorbeelden bekend van mensen die hun leugens met het leven niet meer overwinnen - is de kans groot dat de politiek de zakenman omarmt.

Leefbaar Twente.

Op het partijcongres komt Thomas Berge zingen.

copyright by © giro