terug_naar_homepage
login_linkspoot
EK (2): De weg kwijt

Willem Vissers van de Volkskrant zag in een Pools eethuis Andrea Pirlo zitten. De Italiaanse speler at friet met ketchup en dronk een pul bier. Een dag later schoot hij een bal in de kruising.

Als de spelers van Oranje dineren, zitten ze in een besloten ruimte van een restaurant. Na het eten gaat het gezelschap snel weer terug. Bert van Marwijk lijkt me geen trainer die het de spelers verbiedt een biertje te drinken in de lobby van het hotel. Maar de spelers - die er allemaal uitzien of ze ooit een Buckler-petitie ondertekend hebben - blijven liever op hun kamer. Daar kunnen ze gamen, whatsappen, sharen, tweeten, liken, retweeten, fastforwardtweeten, bloggen, pingen en pangen. Opgesloten in hun eigen virtuele droomdomein. Geen wonder dat die gasten allemaal de kluts kwijt zijn.

Volgens mij was alleen in 1996 de sfeer beroerder. De spelers lachen alleen nog maar als een speler een panna om de oren krijgt. Dan weet je als trainer dat je in moet grijpen. Maar Bert lacht mee als er hoge gilletjes geslaakt worden en de spelers oortje-tik spelen. Het gevolg is een droevige uitschakeling in de eerste ronde.

Boulahrouz en Afellay doen panna-spelletjes met als inzet een vakantie. Kan je nagaan hoe graag die gasten weg willen. Waren ze met het oefenen op voorzetten maar zo scherp. Bij de Engelsen worden ballen vanaf rechts tegen de touwen gekopt. Leuk om dat weer eens te zien. Onze buitenspelers kunnen alleen een voorzet achter het standbeen geven, anders komen ze niet uit met hun goede been. De belachelijk slechte Robben dribbelt voortdurend ballen over de zijlijn. Woensdag was hij zo wanhopig dat hij uiteindelijk vloekend over de boarding sprong. Van Marwijk bracht toen maar een wisselspeler in.

Niet alleen de spelers zijn de weg kwijt. Ook de media hebben moeite om te pieken. De NOS heeft als vervanger van Piet de Visser - die hoogstwaarschijnlijk in Sierra Leone talenten aan het scouten is - ene Michele Santoni ingehuurd voor het onderdeel EK-lab. Een neurotische gek die steeds begint te praten als Henry Schut een vraag stelt. Waar de analyses over gaan weet niemand. Je gaat bijna verlangen naar Joep Schreuder. Die is echter ergens in de Oekraïne ongestructureerde filmpjes aan het opnemen.

In Nederland heeft Koert Westerman die taak op zich genomen. Namens Eredivisie Live kijkt hij op locatie naar een wedstrijd. Het maakt Koert niet uit waar hij heen gestuurd wordt. Vanuit een seksboerderij in Putten spreekt hij achteloos zijn filmpjes in. VI Oranje wisselt hoogtepunten af met gasten als Carlo Boszhard, Rene Froger, Cora van Mora en de onvermijdelijke Gordon. Dat zij uitgenodigd worden is nog onbegrijpelijker dan de analyses van Van Halst.

Mocht Oranje doorgaan - ik acht de kans nihil - moet het roer om. Eerst moeten ze eens de hort op, een leuke avond beleven. Ontspannen zonder bondscoach en zonder iPhones. Pirlo weet nog wel een tentje. 

copyright by © giro