terug_naar_homepage
login_linkspoot
andy

Het bericht was kort.
Andy van der Meyde weg bij Everton.

Ik wist niet eens dat hij daar nog speelde. De laatste keer dat ik iets van hem vernam was zo’n 5 jaar geleden. Nada van Nie, ex-honneponnetje van Bryan Roy, presenteerde een tv-serie over Voetbalvrouwen. Dit opzienbarende programma - Van Nie presenteerde met haar kleding aan - gaf een exclusief kijkje in het privéleven van enkele voetballers.

Wat vooral leuk was: hoe slechter de voetballer, hoe krankzinniger het leven.

De betere categorie erkende dat de wereld aan het doordraaien was. Roy Makaay, op dat moment de topspits van Europa, bewoonde samen met zijn jeugdliefde Joyce een veel te grote villa in München. Duidelijk gegeneerd toonde de vrouw des huizes de vele vertrekken. Rijkdom maakte niet gelukkig, de glamour van het profbestaan paste Makaay en zijn vrouw totaal niet. Het liefst woonde het stel in een rijtjeshuis te Arnhem. Zij een baan in de zorg. Hij aan de balie van TNT Post, grinnikend om de fistfuck grappen van collega Dikke Fred.

Andy van der Meyde viel, toen al, duidelijk in de categorie slechte voetballer.
Samen met zijn vrouw Diana bewoonde hij een minidierentuin in een dorpje net buiten Milaan. Een toevalstreffer voor Ajax tegen AS Roma - bij het juichen werd een boogschutter nagedaan - had hem een transfer naar Inter opgeleverd. De roem was het stel duidelijk naar de kop gestegen, maar Diana verklaarde dat ze heel gelukkig was. Speelminuten had Andy niet, dieren des te meer. Naast enkele katten en honden bezaten Andy en zijn vrouw paarden, geiten, fretten, ganzen en zebra’s. Er liep ook nog een kameel rond.
Let wel, dit is geen verzinsel.

Na twee seizoenen Italië, uiteraard zonder succes, was het Everton dat El Cecchino uit zijn lijden verloste. Ook die periode bleek succes utopie, welgeteld twee keer kwam Andy in het nieuws. De eerste keer nadat iemand GHB in zijn drankje had gelazerd, de tweede keer nadat hij losgeld betaalde voor zijn gestolen hond. Dat enkele Rolexen en Porsches eveneens verdwenen waren deerde Andy nauwelijks.
Dat was toch maar materie.

Toen al bedacht ik me dat Van der Meyde leek op jongens als Theo Lucius en Fernando Ricksen.
Qua uiterlijk piemeltjes, van binnen volslagen gestoord.  

Nu heeft Andy te horen gekregen dat hij weg moet bij Everton. In vier seizoenen speelde hij twintig wedstrijden. Hierin kwam hij niet tot scoren. De Tukker verlangt terug naar Nederland. Een transfer van Elia richting Ajax zou de poort naar Twente openzetten. In een groot interview in VI zou hij toe kunnen geven dat de roem hem in het verleden wel eens naar het hoofd is gestegen. Maar, hij is klaar voor een nieuwe start. Om dat te bewijzen heeft hij de naam van zijn voormalige kameel in zijn nek getatoeëerd, elk doelpunt zal hij opdragen aan zijn teruggekochte hond en bij zijn eerst assist zal een shirt met de tekst Fuck Everton aan de camera getoond worden.

Andy van der Meyde.
De verpersoonlijking van de totale gekte die de voetbalwereld in de wurggreep houdt. 

copyright by © giro