terug_naar_homepage
login_linkspoot
George

Niet eens door zijn prijzen, maar meer door fantastische momenten zal George Best, die vandaag op 59-jarige overleed, herinnerd worden. De elegantie waarmee hij misschien wel duizenden vrouwen aan de haak heeft geslagen, toonde hij ook op het voetbalveld. De bal was op dat moment zijn vrouw, liefkozend werd zij niet betast maar gestreeld, en zowel de vrouw als de bal viel als een blok voor de Ier.

Naast de bal en de vrouwen had Best nog een verslaving.
Zijn vrouwenverslaving uitte zich in een samenzijn met menig Miss World, zijn balverslaving bleek uit de geniale dribbels die vanaf nu voor altijd in onze herinneringen voort zullen leven.
Voor alcohol betaalde Best de hoogste prijs.

Menig moraalridder zal klaar staan om Best te veroordelen vanwege zijn excessieve levensstijl. Het blijkt doorgaans makkelijker negatieve zaken te belichten dan de mooie herinneringen te koesteren -een trieste eigenschap van mensen die er veel, zoniet alles voor over zouden hebben om ook maar één dag te leven zoals George Best dat gedaan heeft. Overeenkomstig met Garrincha zal er ook tijdens Best z’n dood vaak worden gememoreerd aan het feit dat de speler weliswaar op papier niet oud is geworden, in de praktijk wel degelijk. Leven op een dergelijke wijze vergt nu eenmaal karrenvrachten energie; Garrincha en George Best zijn beiden stiekem 150 jaar oud geworden.

Best had nog veel meer uit zijn carrière kunnen halen, maar het woord alleen al kwam niet voor in zijn vocabulaire. Tijdens wedstrijdbesprekingen gebeurde het dat Best spoorloos was; hij tikte op dat moment nog een borrel weg en sloot zich vervolgens aan bij de groep. Het werd uiteraard gedoogd door de spelers en trainers. Manchester United (waarmee Best in ’68 de Europacup I won) was vooral door Best ongekend populair. Het was voor het eerst ook dat het voetbal geliefd werd onder grote groepen vrouwen, die speciaal voor de knappe Ier naar het stadion kwamen.

Reeds op 26-jarige leeftijd kondigde Best zijn afscheid aan, het was onmogelijk topvoetbal te combineren met zijn levensstijl. Toch zou hij nog voetbal spelen, in onbeduidende competities ter wereld waar Best lang ziet zo bekend was. Waarschijnlijk is het daar echt mis gegaan -de clubs in de VS vonden het al geweldig dat Best af en toe meedeed: sociale controle was er niet of nauwelijks. Dikwijls was hij enkele weken spoorloos, dan zat hij weer ondergedoken op een hotelkamer met een ruime bevoorrading drank, uiteraard was er ook een vrouw aanwezig. En dan, uit het niets, keerde hij weer terug bij z’n club, trainde enkele keren mee en werd weldra weer geaccepteerd door de leiding en zijn medespelers. Best was een vogel die het vertikte gekooid door het leven te gaan.

Dat werd lastig na 2002, toen een levertransplantatie redding moest brengen. Alcohol was uit den boze vanaf dat moment -voor het eerst werd Best door anderen de wil opgelegd. Het bleek te veel gevraagd. Zonder alcohol kon Best niet leven, een conclusie die uiteindelijk de oorzaak was van zijn dood.

George Best was een van de sierlijkste voetballers die de wereld gekend heeft. Dat hij maling had aan de wereld en zich buiten het veld als een popidool gedroeg is juist iets wat hem extra legendarisch maakt. Best heeft een geweldig leven gehad en alle voetballiefhebbers ter wereld moeten dankbaar zijn dat een speler als hij bestaan heeft.

Maradona heeft zijn strijd vooralsnog gewonnen; voorlopig zullen Garrincha en Best met zijn tweeën moeten uitmaken wie de mooiste dribbels heeft. Na afloop zal er wat gedronken worden.

copyright by © giro