terug_naar_homepage
login_linkspoot
Sporting Limburg

Eerlijk gezegd wist ik niet dat er in Limburg supporters waren.
Het deed me eigenlijk wel wat, al die gasten achter het doel bij Roda die gele stoeltjes richting het hoofd van Kenneth Vermeer smeten. Degradeer voor ons, een goede tekst. Niet veel voetballers zullen er ooit mee geconfronteerd worden.

As ik aan Roda denk denk ik aan Nol Hendriks, die een keer tickets weggaf voor een Europa Cup duel van de club uit Kerkrade.
Alle inwoners van Limburg kregen een kaartje cadeau.
Het stadion zat voor de helft vol.
Roda JC, het interesseerde de inwoners van Limburg geen ene reet.

De inwoners van de rest van Nederland hadden een hekel aan Roda en wensten dat de club werd opgenomen in de Bundesliga. Ik was er ooit met FC Utrecht. Na een lange tocht wachtte mij een knokpartij en uiteraard een nederlaag.  Dat het een mistige vrijdagavond betrof is waarschijnlijk overbodige informatie.
Goede herinneringen zijn dierbaar noch talrijk.

Dan Fortuna.
Ik denk aan Bert van Marwijk, die daar furore maakte. Aan Kevin Hofland en Mark van Bommel, die op jonge leeftijd reeds aanstekers richting hoofd geslingerd kregen. Aan Ronald Hamming, die ieder jaar 35 doelpunten maakte waarvan twintig middels een stift, maar toch nooit op een hoger niveau acteerde. En aan Willy Dullens, die in het bos de bomen omspeelde en volgens de overlevering vele malen beter was dan Johan Cruijff.
Tot zover mijn gedachten aan Fortuna. 

Dat MVV vanaf het eerste moment weigerde deel te nemen aan de fusieplannen vond ik eigenlijk wel een stoere actie. Al degradeert die club naar de zesde klasse, men zal zich daar verheven voelen boven alle andere Limburgse clubs. Enkel en alleen gebaseerd op Maastricht, die Bourgondische stad waar 52 weken per jaar mooie vrouwen in de zon op het terras zitten.
En natuurlijk op Robbie  Delahaye, Mister MVV, die tegenwoordig als assistent-trainer van de selectie regelmatig een klap in zijn nek krijgt van een gefrustreerde wisselspeler.

VVV schijnt teveel in Noord-Limburg te liggen om mee te mogen doen. Onder trainer Jan van Dijk, tegen wie Ruud Gullit ooit voor de aftrap zei wel je best doen hè, lijkt de club te promoveren naar de eredivisie. Knap, maar volgend jaar is sterspeler Honda vertrokken naar een topclub en zal het stadion De Koel geboycot worden wegens een alsmaar toenemende terreurdreiging veroorzaakt door de beroemdste inwoner van het provinciestadje.

Sporting Limburg dus. Waarom niet. Wat kan mij het eigenlijk schelen.

Toen zag ik ze opeens, die mafketels achter het doel. De passie die ik jaren gemist had. Die baardaap die huilend zijn shirt wegsmeet. Inderdaad: triest, kortzichtig en lachwekkend.
Maar toch ook mooi. 

Waarschijnlijk zijn het die jongens die uiteindelijk de fusie hebben gedwarsboomd. De provincie die weigerde de beurs te trekken, maak dat de media wijs.
De regenten werden wakker naast paardenhoofden.

Huilende supporters geven de doorslag.
De clubs hebben bestaansrecht, een fusie is overbodig.

copyright by © giro