terug_naar_homepage
login_linkspoot
dokter-God

Toen ik las dat MVV-trainer Tini Ruijs - een prachtige naam voor een voetbaltrainer - was opgestapt na bedreigingen van fans, moest ik aan Robbie Delahaije denken. Hem was dit nooit overkomen. Robbie werd weleens bedreigd met een staaf door een speler, maar indruk maakte dat niet. Kom dan! schreeuwde Mister MVV. Een dag later stapte dan de speler op. Robbie bleef zitten.

Fans die de trainer te lijf gaan: een originele manier om onvrede te uiten. De trainer is wel de laatste die schuld heeft; zijn toegevoegde waarde is nihil. Je zal afhankelijk zijn van spelers wier plafond de Jupiler League is. Andersom geldt ook: bij succes is de hand van de trainer meestal te verwaarlozen. Frank de Boer wordt voortdurend de hemel in geprezen, maar een coach die een uitschakeling wijt aan ballenjongens van de tegenpartij kan ik niet serieus nemen. Trainers die veel praten evenmin. Terwijl Ernst Happel zweeg, won Feyenoord de wereldbeker.

Natuurlijk zijn er persoonlijkheden in de geschiedenis van het voetbal geweest, die als trainer betekenisvol waren. Neem de Argentijn Carlos Salvador Bilardo. Als spelers gedroeg El Narigón (Grote Neus) zich als een idioot: hij trapte en spuwde naar alles wat bewoog. Hij sliep weinig: fans vermoedden een bijbaan als drugsdealer of moordenaar. Maar de spijkerharde nummer zes studeerde in zijn eigen tijd geneeskunde. `s Nachts werkte hij vrijwillig in het Hospital Universitario van Buenos Aires. Om tijd te winnen sliep hij tussen zijn patiënten.

Estudiantes won drie keer de Copa Libertadores; Bilardo was aanvoerder. Na zijn spelersloopbaan werkte hij als arts. Toch lonkte een baan als oefenmeester. Het trainersambacht vergeleek hij met chirurgie; het smeden van de juiste formatie met het toedienen van de juiste dosis morfine. Toen hij als entrenador van zijn Estudiantes successen vierde, noemden fans hem dokter-God. Als bondscoach benoemde hij in 1985 - ondanks protesten van de media – Maradona tot aanvoerder. Een jaar later won Argentinië het WK.

Carlos Bilardo was een invloedrijk man, een persoonlijkheid die als speler en als coach geschiedenis wist te schrijven. Die categorie is schaars. Over Tini Ruijs valt logischerwijs minder te schrijven. Of het moet gaan over die ene sponsoravond, toen Ruijs met een vertolking van Er staat een paard in de gang de zaal aan het schateren kreeg.

MVV zoekt een trainer. Het liefst eentje met persoonlijkheid, niet bang voor een paar dronken idioten. Carlos Bilardo, heden werkzaam bij de Argentijnse bond, heeft spijtig genoeg bedankt voor de functie. De oplossing ligt voor de hand: Maastricht heeft zijn eigen dokter-God. Robbie Delahaije zal het voetbal redden.

copyright by © giro