terug_naar_homepage
login_linkspoot
Trainerstaal

Zondagavond wist heel Nederland dat Marco van Basten op zou stappen bij Ajax. Na het rampzalige duel op Het Kasteel moest de oefenmeester opnieuw in discussie met enkele verhitte capuchons nabij de Arena. In Amsterdam is het blijkbaar altijd mogelijk trainingen te verstoren en spelersbussen te dwarsbomen.
Marco oogde nog lustelozer dan zijn spelers die middag.
De week daarvoor had hij zich ook al verdedigd aan tafel bij Studio Voetbal. Het moeten opnemen voor spelers als Wielaert, Anita en Evander Sno, ik kan me zo voorstellen dat dit vermoeiend is. 

Toen Van Basten nog in Nederland speelde was Ajax een grote indrukwekkende club. Ook toen was er weerstand. De arrogantie waarmee Ajax de successen vierde veroorzaakte in heel Nederland haat jegens de zelfbenoemde Godenzonen. Maar haat betekent in veel gevallen: afgunst of jaloezie. Tegenwoordig is het veel erger: er wordt gelachen om Ajax.
Vele jaren werd ook beweerd dat Ajax maar beter Europees kon spelen. Goed voor het Nederlandse voetbal.
Je moet er nu niet aan denken.
Een duikel Uruguayaan met wat Bijlmer smurfen staan er op het veld.  Een beetje provincieclub blaast de Amsterdammers lachend van het veld. AZ en Twente liggen mijlenver voor op de beursgenoteerde onderneming. Marco van Basten heeft de enige juiste beslissing genomen. Met open vizier trad hij de media tegemoet. In rustige bewoordingen legde hij de vinger op de zere plek.
Erg lastig is de diagnose niet: Een goed paard is nog geen goede ruiter.

Nee, dan Louis van Gaal.
Leer hem een paard berijden.
De titel voor AZ is sensationeel en volkomen verdiend. De stupide uitspattingen en het ordinaire geblaf  van de trainer worden voor lief genomen door de spelers en het management van de Alkmaarders. En terecht, als een titel het wisselgeld is kost het weinig energie de verbale misdragingen van de trainer als authentiek te bestempelen. Maar de prachtige successen ten spijt, het ging de week na het kampioenschap toch veelal over de minder aangename kanten van Louis van Gaal.

Dat komt niet door de media. Dat komt door Louis van Gaal. Ook journalisten schrijven liever over de spelvreugde van El Hamdaoui, de katachtige reflexen van Romero of de weergaloze solo’s van Moussa Dembele. Maar nadat een of andere Vitesse - knakker het droomscenario van AZ aan flarden schoot kwam de sociale handicap van Van Gaal als zo vaak pijnlijk aan de oppervlakte. Een camera van de NOS moest het ontgelden, de meest bescheiden journalist van Eredivisie Live kreeg er verbaal van langs. De bemoedigende omarming van Dirk Scheringa was de druppel geweest: een slechte verliezer ervaart troost als pure provocatie.
En nu Van Gaal AZ, naar eigen zeggen, meer heeft gegeven dan was afgesproken, is de tijd rijp om te gaan. Waar een contract voorheen immer uitgediend moest worden, blijken de gemaakte afspraken met Dirk Scheringa opeens niet zo veel meer waard. Geen wonder dat journalisten hun mening over de labiele persoonlijkheid van de toptrainer niet onder stoelen of banken schuiven.
Erg lastig is de diagnose niet: Een goede ruiter is nog geen goed mens.

copyright by © giro