terug_naar_homepage
login_linkspoot
Jan Wouters

Als Jan Wouters na een training van FC Utrecht naar huis toe rijdt, krijgen zijn indrukken van die dag een plaats. Thuis in Valkenswaard hoeft hij zich niet meer druk te maken over een toekomstige opstelling of speelwijze. Liever kiest hij voor het lezen van een thriller, een sigaretje binnen handbereik.

De Utrechter heeft uiteindelijk toch zijn plek gevonden als hoofdtrainer bij FC Utrecht. Dit nooit meer, was zijn gedachte na zijn tijd bij Ajax. Juist in dat rampjaar werd de documentaire Daar hoorden zij engelen zingen geschoten. Een van de betere (en pijnlijkste) voetbaldocumentaires die ik ken.  

Wat we zien: Jan Wouters die totaal onverwacht en veel te vroeg als hoofdcoach wordt aangesteld bij de Amsterdammers, in een jaar waarin alles misgaat. De onmacht bij de oefenmeester is ontroerend om te zien. Zijn conclusie was eerlijk en onvermijdelijk: Ik ben niet geschikt voor het vak van hoofdtrainer.

In de luwte kon hij zich beter manifesteren. Bij Glasgow Rangers en bij PSV werkte hij enkele jaren op de achtergrond. Uiteindelijk lonkte FC Utrecht; de club uit zijn geboortestad. Daar waar het allemaal begon.

Na twee seizoenen als assistent te hebben gewerkt, mocht Wouters het toch weer proberen als hoofdcoach. Nu was hij er klaar voor. Zijn rustige werkwijze sloeg aan bij de club, waar chaos en anarchie al sinds mensenheugenis de kernpunten van het beleid lijken te vormen.

Zijn gedrag is een verademing. De idiote gedragingen van zijn collega-trainers zijn aan Wouters niet besteed. Na een slechte wedstrijd zegt Wouters: Het was een slechte wedstrijd. Na een mooie overwinning meldt hij op dezelfde toon: Vandaag speelden we wel aardig. Analyses die doen denken aan Van Hanegem.

De nuchtere oefenmeester heeft geen last van de drukke taferelen op Zoudenbalch, die volgens voorganger Erwin Koeman een onwerkbare situatie creëerden. Wouters gedijt juist in de omgeving van de Koningsweg. Eens per week rijdt hij naar begraafplaats Tolsteeg, waar zijn ouders begraven liggen. Hij brengt dan een bosje bloemen.

Voor de camera van RTV Utrecht vertelt Wouters dat hij uit een gezin van negen kinderen komt. Mijn vader heette Jan. Ik ben naar hem vernoemd.
 
Ik hoop dat hij nog lang trainer van Utrecht blijft.

copyright by © giro