terug_naar_homepage
login_linkspoot
Cruijff

Johan Cruijff keek goed naar het organogram van de AFC Ajax NV. Hij zag commissarissen en aandeelhouders. Managers en directeuren. Wat doen al die mensen? spookte door zijn hoofd. Waar zijn de voetballers? Onderaan bungelden ze - alsof er in alle haast nog een plekje voor hen was vrijgemaakt. De oplossing was simpel en logisch. Je moet `m omdraaien, zei Cruijff. Dan klopt ie.

Uitgerekend de aandeelhouders moeten nu een besluit nemen over de naamsverandering van de Amsterdam Arena. In december vorig jaar kozen de Ajax-leden unaniem voor de huidige bestuursraad van de Amsterdamse club. Cruijffs rol was definitief uitgespeeld. Wim Jonk, de enige Ajacied die loyaal bleef aan zijn vriend, werd weggestuurd. Naar verluidt zijn de meeste ideeën, die Cruijff had doorgevoerd, inmiddels weer teruggedraaid.

Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd
, schreef Cruijff in de column waarin hij zijn vertrek als adviseur aankondigde.

Ergens wringt het, dat eerbetoon in Amsterdam.

Pep Guardiola legt genadeloos het verschil tussen Ajax en Barcelona bloot, wanneer hij opmerkt dat Barcelona de visie van Cruijff altijd is blijven volgen, in voor- en tegenspoed, ieder seizoen weer. De huidige successen zijn aan hem te danken.

Enkele weken geleden schreef ik:
De bewondering voor Cruijff is in Spanje nooit verdwenen: zie En Un Momento Dado. De liefde is onvoorwaardelijk, want hij bracht de mensen vreugde.

Dit weekend heb ik de prachtige film maar weer eens gekeken. Hij had een geheime afspraak met de bal, zegt een bewonderaar. Hij zette je verbeelding in werking, zegt een ander.

Natuurlijk was er ook in Barcelona een pijnlijk afscheid, na de ruzie met voorzitter Nuñez in 1996. Maar drie jaar later brachten honderdduizend socios een hommage aan hun idool en zijn Dream Team, op die machtige avond in Camp Nou. Alsof ze wilden zeggen dat hun liefde sterker dan de waarheid was, onoverwinnelijk, ongevoelig voor futiliteiten als voorbij vliegende jaren en nieuwe herinneringen. Niemand neemt afscheid / want je gaat niet weg.

De eeuwige omhelzing werd zonder enige vorm van twijfel beantwoord door de Meester, die tot zijn dood op de Tibidabo, de heilige berg van de stad, is blijven wonen.

Johan Cruijff, de kunstenaar, de trainer, de weldoener, is vrijdag - een dag nadat het trieste nieuws de wereld schokte - in zijn geliefde Barcelona gecremeerd.

copyright by © giro