terug_naar_homepage
login_linkspoot
La Brujita

De vader van Juan Sebastián Verón bezat magische krachten. In het schoftenteam van Estudiantes - eind jaren zestig - had hij als enige speler oog voor de bal. Als de rest druk bezig was met het breken van een been of het bespuwen van een wang, betoverde Ramón Verón het middenveld met zijn prachtige voetbal. De kromme neus verried hem echter, dit moest met hekserij te maken hebben. De Argentijnen noemden hem sindsdien La Bruja (de heks). 

De schoften van Estudiantes werden Los pincharratas genoemd, de ratten (een geuzennaam die de harde kern nog steeds met trots draagt). De bekendste was Carlos Bilardo, El narigón (Grote neus). Ooit sprak hij als trainer de memorabele woorden: sommige spelers uit mijn team willen na afloop shirtje ruilen. Dat mag. Maar ik doe aangifte bij de politie. Het shirt blijft eigendom van de club.

Toen Juan Sebastian Verón ging voetballen, was zijn bijnaam reeds bepaald. La Brujita, de kleine heks, bleek het talent van zijn vader te hebben geërfd. Techniek en werklust kunnen prima samengaan, zo bleek. Zijn fenomenale trap en indrukwekkende maffiosi uitstraling maakten het plaatje van topvoetballer compleet. Wat de fans van Estudiantes echter nog het meest ontroerde was de wedergeboorte van magie: ook zoonlief bleek te kunnen toveren.

De carrière van La Brujita kent een grillig verloop. Na zijn debuutjaren bij Estudiantes speelde hij bij Boca nog samen met Diego. In Italië beleefde hij vervolgens zijn beste jaren. Met Lazio werd hij in 2000 kampioen. In de Premier League was hij minder succesvol, zijn magische bedoelingen bleven onbegrepen gedurende zijn verblijf bij Chelsea en Manchester United. Hij keerde terug naar Inter, waar hij nog twee seizoenen speelde, maar ook dat werd geen succes.
La Brujita wilde terug naar huis.

Terug naar dat prachtige land met die intimiderende, gewelddadige en zwaar onderschatte voetbalcompetitie. In zijn geval: Estudiantes, de club waar het allemaal begon. De club van zijn vader. Direct werd - voor het eerst sinds 23 jaar - het kampioenschap behaald. Nog vijf seizoenen speelde Verón in La Plata. In 2008 en 2009 werd hij verkozen tot Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar. In 2009 won hij met zijn club de Copa Libertadores. Recent speelde De kleine heks zijn laatste wedstrijd, thuis tegen Racing Club. De 36-jarige speler is uitgetoverd en houdt het voor gezien. Hij blijft supporter van Estudiantes.

copyright by © giro