terug_naar_homepage
login_linkspoot
opbouwen

Bouwbedrijf Midreth is failliet. De hoofdsponsor van amateurclub Elinkwijk is overgenomen door grootmacht VolkerWessels. De grote bedrijven springen in tijden van crisis op kleine projecten, met prijzen waar niet mee valt te concurreren. Kleinere partijen delven het onderspit.

Als we kijken naar het voetbal zien we een vergelijkbare situatie. Nederland heeft op financieel gebied al lang de slag verloren. Heeft een speler in de eredivisie het vermogen een bal naar iemand met hetzelfde shirt te spelen, is de kans groot dat hij wordt weggekaapt. Het is logisch dat de beste spelers - Sneijder, Van der Vaart, Afellay - hun ambities waarmaken. Dat Royston Drenthe miljonair wordt in Allicante kan ik minder begrijpen. Om nog maar te zwijgen van Piet Velthuizen. De enigszins labiele ex-keeper van Vitesse komt tegenwoordig alleen nog in het nieuws als hij gaat skypen met zijn hond. Een basisplaats is uitgesloten.

In Nederland hadden we Piet nog goed kunnen gebruiken. Nu is de 53-jarige Sander Boschker de derde doelman van Oranje. Bij Ajax keept Jeroen Verhoeven. Toen ik hem voor het eerst zag spelen dacht ik dat ik dat het ging om een Sire campagne, die te dikke mensen ertoe wilde zetten een sport te gaan doen. Verhoeven zou het perfecte rolmodel kunnen zijn voor de jeugd. Je bent zwaar en je eet graag frikadellen? Je wilt een sport waarbij je weinig hoeft te lopen? Geef je dan snel op als keeper. Binnen twee jaar speel je net als Jeroen bij Ajax.

In Spanje, Engeland, Italië en Duitsland liggen de salarissen vele malen hoger, geen wonder dat iedereen vertrekt. Om meer tv-inkomsten te genereren werd Eredivisie Live opgericht, maar met Humberto Tan als presentator wil geen hond die zender hebben. Gevolg is een steeds groter wordende kloof met het buitenland, en een eredivisie waarin Ruud Vormer uit kan blinken. Provincieclubs als Twente en AZ worden zomaar kampioen, het is mogelijk doordat de traditionele top drie zoveel slechter is geworden. Een club als Ajax wordt weggespeeld in Europa. Een goed beleid (FC Twente) kan de devaluatie nog verbloemen, maar goed beleid in het voetbal is even zeldzaam als een zelf geschreven nummer van Marco Borsato.

Manchester City, de club die werd overgenomen door de ABU Dhabi Group, toont aan dat geld niet zaligmakend is. Haar ziel werd verpacht aan een paar rijke hobbyisten, die in hun achterlijke kopersdriften zelfs Nigel de Jong een aanwinst vonden. Het resultaat: de meest gehate club ter wereld en nog geen prijs gewonnen. Doordat er meer multimiljonairs interesse tonen in het kopen van clubs ziet de toekomst van het voetbal er evenwel inktzwart uit. Opbouwen wordt opkopen, tot de dag dat de markt als een kaartenhuis in elkaar zal storten. De bouwwereld weet er alles van.

copyright by © giro