terug_naar_homepage
login_linkspoot
Messi en magie

Het is bijzonder om de magie van Messi in het echt te aanschouwen. Bijkomend voordeel: het labiele commentaar van Sierd de Vos  blijft je bespaard.

Ondanks dreigende rampspoed komt de Argentijn het veld op voor de warming-up, als allerlaatste. Natuurlijk wil hij spelen. Zoals hij daar loopt, een beetje in gedachten verzonken – waarschijnlijk denkend aan voetbal –  wat is dat van een onschatbare schoonheid.

Wekelijks laat Messi magistraal voetbal zien. Tegen Osasuna is hij de eerste minuten onzichtbaar, maar een steekpass van Xavi verandert alles. Er wordt gedanst op een plein in Rosario, Astor Piazolla speelt zijn mooiste tango, Claudia Cardinale stapt uit de trein. Messi scoort en alles is echt mooi.

Eigenlijk gaat het allemaal veel te snel. Het lijkt alsof de keeper door een schijnbeweging van Messi door zijn benen zakt. Pas enkele dagen later, kijkend op youtube, blijkt dat er van een schijnbeweging geen sprake is. De perfecte aanname is de reden van het doelpunt, de aanname maakt dat Messi alleen nog maar rechtdoor hoeft te lopen. Ik kan er uren naar kijken.

Messi scoort nog een paar keer en in de verte schitteren duizenden lichtjes. Terwijl het voetbal volgens kenners gedomineerd zou gaan worden door bonkige hardlopers die goed kunnen koppen, was daar opeens die kleine man uit Argentinië. De bonkige hardlopers willen hem trappen, maar wat ze raken is lucht. Hun gevloek is onhoorbaar in het extatische gejuich nadat Messi heeft gescoord. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Camp Nou om hem te zien spelen. Ze komen niet voor zijn extravagante gedrag, zijn mediaoptreden of zijn looks. Ze komen voor zijn kunde.

Maandagmiddag, fietsend door het prachtige Parc de la Ciutadella, dringt het pas tot me door hoe bijzonder het is om getuige te zijn geweest van de doelpunten van de wonderspeler. Toen het laatste fluitsignaal klonk, spoedde het verwende Barça-publiek zich naar de uitgang. Wij bleven zitten. Wat ik deed was kijken naar Messi.

Bescheiden ontving hij de felicitaties van zijn ploeggenoten. Tegenstanders vroegen om zijn shirt. De ontvanger liep er stralend mee weg. Messi kreeg – vanwege zijn hattrick – de wedstrijdbal overhandigd. Ermee stuiterend, in gedachten verzonken, verdween hij als allerlaatste in de catacomben.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7NK8cgWtYAY 

copyright by © giro