terug_naar_homepage
login_linkspoot
Op het matje

Wat leuk is: Hiddink de schuld geven van het verlies tegen IJsland.

De commentaren jegens de bondscoach deden me denken aan die zin van Theo Maassen: Eigenlijk zouden ze jou hier ter plekke kapot moeten schieten.

Het meegaan met de meute, de stem van het volk dat de waan van de dag als leidraad neemt: het begint me steeds meer tegen te staan. Vooral omdat die meute zo achterlijk is als Frans Bauer en zo veranderlijk als het idealisme van een 3FM-dj. Tijdens het WK kwam de massahysterie het duidelijkst aan de oppervlakte: kritiek op Van Gaals poldercatenaccio was een vorm van verraad. In slecht verstaanbaar Nederlands werd iedere boodschapper van nuance bejegend met het fanatisme van een pedojager.

De hetze tegen Hiddink is extra verbazingwekkend als je bedenkt dat vrijwel dezelfde spelers als op het WK aantraden. De rol van de trainer wordt weer eens overschat. Oranje heeft in geen honderd jaar een fatsoenlijk kwalificatie- of oefenduel gespeeld. Lang geleden ben ik opgehouden deze wedstrijden in zijn geheel te bekijken. Elf verwende egotrippers die ergens in Europa tegen hun zin een door sintelbanen omringd veld op moeten, hopend op een nederlaag noch spierscheuring. Een herhaling van Wilde Ganzen is leuker om te zien.

Guus wacht een stevig evaluatiegesprek met Bert van Oostveen. Als de trainer slim is, zegt hij af. Reden: een boekpresentatie van Jeroen Brouwers in de Amsterdamse grachtengordel. Met aansluitend een whiskyproeverij. Sorry Bert, kwestie van prioriteiten.

Kunnen ze bij de KNVB misschien nog een vergadering beleggen. Over de opkomst van die fantastische kunstgrasvelden bijvoorbeeld, die in Engeland zelfs voor amateurs verboden zijn.
Of over een nieuwe tussenklasse bij de amateurs, daarbij voor de zoveelste keer bloeiende topklassers als Spakenburg en GVVV in het gezicht spugend.
Of over het uit de hand gelopen premiestelsel van Van Gaal en over de aanvoerder die zijn medespelers financieel genaaid heeft.

Maar centraal staat natuurlijk de vraag: wie volgt Hiddink op? Koeman! schreeuwt het volk, dat hem niet lang geleden uitmaakte voor bolle pad die op een trein sprong.

Bert van Oostveen, die twee wedstrijden na het WK constateert dat de problemen structureel zijn, doet er goed aan zichzelf te evalueren. Hiddink ziet het verslag wel verschijnen, liefst per post. Geeft hem de tijd om nog een concertje van Van Morisson mee te pikken in the Royal Albert Hall in Londen. Goede rode wijn erbij, Liesbeth aan zijn zijde. Ik hoop dat het een mooie avond wordt.

copyright by © giro