terug_naar_homepage
login_linkspoot
teleurgesteld

Maarten Stekelenburg is teleurgesteld in Marco van Basten.
En boos.
De matige keeper dacht als international niet te hoeven vrezen voor zijn plek onder de lat, doch de wegen van San Marco zijn ondoorgrondelijk. Van Basten zag zijn keuze echter direct gerechtvaardigd, het gebrek aan ruggengraat van Stekelenburg kwam tot uiting in een lethargische houding op de bank en een stupide tirade in de media. Ik ga niet voor mijn plek knokken en Op dit moment ben ik niet meer gemotiveerd waren enkele poëtische citaten  van de doelman, die blijkbaar zonder zelfreflectie door het leven gaat.

Stekelenburg was verbijsterd. Het leek alsof Edwin van der Sar gepasseerd was door Wim de Ron. Eén seizoen op niveau keepte de Ajax - goalie, waar twee seizoenen vol mistasten en ongelukkigheden aan vooraf gingen.  Slechts bij een hevig gebrek aan concurrentie kwam Stekelenburg voor Oranje in aanmerking.  Maar ook Van Marwijk weet dat een finaleplaats op het WK ver te zoeken is zonder betrouwbare doelman. Logischerwijs klopte de bondscoach maar weer aan bij Van der Sar. Tevergeefs.

Wellicht was de teleurstelling van Stekelenburg wel een ideetje van zaakwaarnemer Rob Jansen. Misschien stond Stekelenburg net met een grote bos bloemen bij Kenneth Vermeer op de stoep, toen Jansen belde.  Maarten, we gaan een vertrek forceren. Zeg tegen alle kranten dat je boos en teleurgesteld bent. En dat Maarten toen ’s avonds tegen het journaille zei: ik ben boos en teleurgesteld.
Wie weet.

Als ik een keeper hoor lullen moet ik altijd denken aan Ed de Goeij. Die heeft nog nooit iets gezegd. Toen hij na het WK in 1994 op de bank terecht kwam loerden de media op een uitspatting. Deze bleef uit. Zijn vrouw heeft nooit geweten dat De Goeij reservekeeper werd bij Oranje. De Goeij roeide ballen uit zijn doel, dat kon hij beter dan lullen met de media.  Stekelenburg heeft met beide aspecten van het profvoetbal moeite.

Blijft over de vraag: is Kenneth Vermeer daadwerkelijk beter? Het antwoord luidt nee. Ook Vermeer heeft nog een lange weg te gaan.  Beide keepers hebben wel potentie, maar zijn nog lang niet klaar voor de absolute top. Onder Van Basten maakte iedereen die ooit op een schoolplein had gevoetbald kans op een uitnodiging voor Oranje, alleen Michel Vorm werd genegeerd. Onder leiding van Van der Sar hadden Stekelenburg, Velthuisen en Vorm uit kunnen vechten wie tweede doelman zou worden. Door vast te houden aan Henk Timmer heeft Van Basten de nieuwe bondscoach met een probleem opgezadeld. Uit beleefdheid selecteert Van Marwijk Timmer en Stekelenburg, met als argument dat deze twee keepers reeds internationale ervaring hebben. Dat is dan ook het enige argument. Een reservekeeper plus een keeper die nog nooit de nul heeft gehouden zouden normaliter niet in aanmerking komen voor een nationaal team.  De nieuwe garde had al lang speelminuten moeten maken.

Maarten Stekelenburg zal proberen zijn kans te grijpen tijdens de interlands tegen Schotland en Macedonië. Misschien dat hij zich in de picture kan spelen voor een topclub.  Zijn teleurstelling is typerend voor het huidige Ajax. Bij het minste of geringste wordt een vertrek geëist. Al vijf jaar geen kampioenschap meer maar toch nog pretenderen de beste te zijn. Een middelmatige back als Bruno Silva die in de media een basisplaats eist. Leonardo die ontevreden is. Oleguer en Gabri die weg willen. Voor Van Basten waren de woorden van Stekelenburg, die als miljonair weigert de concurrentie met Kenneth Vermeer aan te gaan, vast geen verrassing. Hij weet: dit elftal is niet meer te redden. 
En daarin is hij vast en zeker teleurgesteld.

copyright by © giro