terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

vragen

Je heet Maaskant, Robert van voren, en je kijkt op maandagavond naar Voetbal Insite om te horen wat de insiders te melden hebben over het metier waarin ook jij verkeert. Je hoopt dat de interesse in jouw Roosendaalse cluppie weg is, de degradatie is na een kwestie van tijd een feit, en dus kun je met een gerust hart naar een erkend fileermes als Johan Derksen luisteren. En dan hoor je de volgende zin uitgesproken: de spelers van Vitesse hebben in ieder geval aangegeven dat zij niet Robert Maaskant als nieuwe trainer willen hebben.
En nog een prettige avond, Robert.

Je kijkt als oer-Hollandse nazaat van Jan de Wit op zondagavond naar de samenvattingen van de eredivisie en vangt een gesprek op over de inburgeringscursus, zonder welke en met goed gevolg afgelegd, Salomon Kalou geen Nederlander mag worden en dus niet deze zomer voor Oranje zal kunnen uitkomen. De vraag die u en ik en nog zo velen met ons (zou Onze Koningin de antwoorden wel weten?) zonder of blozen zouden moeten kunnen beantwoorden is de navolgende (vrije vertaling)Wie moet de aanvraag tot het aansluiten van de gaslevering indienen? A) de huurder, b) de woningcorporatie, c)het gasbedrijf, d) de gemeente.
Om heel eerlijk te zijn schoot het antwoord niet als vloek over een gemiste strafschop mijn verder zelden met stomheid geslagen mond uit. Maar voor Kalou en alle andere bijna-Nederlanders uiteraard(?) een inkoppertje voor een leeg doel. Vooral dat doel is zo onmetelijk leeg na het vernemen van zulk een vraag, dat het beangstigend is om stil te staan bij het aantal verschillende ambtenaren, departementen, voorlichters, beleidsbepalers en ander volledig gesubsidieerd gespuis over de toevoeging van deze vraag aan de toets der naturalisatie. Er is blijkbaar lesmateriaal geschreven met dergelijke vragen, vragen die van Neo-Hollanders voorbeeldige ingezetenen van onze polder maken. U en ik pakken een folder of vragen het op het gemeentehuis, maar voor de nieuwe lichting Nederlanders is het antwoord parate kennis.
Alsof je daar je hersencapaciteit mee moet gaan vullen. Natuurlijk bestaat er een kans dat een nabije multimiljonair als Kalou ooit in de bijstand terecht komt en dus een huurwoninkje zal moeten betrekken, maar ik zou er niet op gaan wachten. En voor de aansluiting van gas, licht en water heeft hij een zaakwaarnemer.
Ik begrijp dat Kalou over dezelfde kam geschoren dient te worden als straatarme asielzoekers, maar dan nog werkt de integratie beter als we als Nederland niet alsmaar met een Pamper klaarstaan. Een genaturaliseerde vluchteling gaat vanzelf op zoek naar iemand die hem of haar wegwijs kan maken in regelziek Nederland. Als ze het koud krijgen komen ze vanzelf bij het gasbedrijf. En of ze nu door de woningcorporatie, de gemeente of door zichzelf op het idee gebracht zijn, dondert dat er te enen male toe? Is dat nu wat de Nederlander scheidt van de buitenlander?
Laat ze de taal leren, klaar. Dan kunnen ze bij de buren vragen om een kopje suiker, de tijd of de weg. Geef een immigrant de tip dat als het rond etenstijd is, dat de visite voorbij is en ze geacht worden op te stappen. Vertel ze dat een afspraak een afspraak is, en dus twaalf uur is twaalf uur, en geen twee uur, vijf uur, of half tien drie dagen verder. En qua non-verbaliteiten: Nederlanders kijken elkaar in de ogen als ze elkaar iets vertellen. Dat is geen brutaal gedrag, ook geen neerkijken op de ander, maar gewoon iets dat wij doen.

Zoals je je afvraagt wat voor vragen nog meer aan Kalou gesteld zijn, is het eveneens intrigerend wie de vragen bij Vitesse op papier heeft gezet.
Wat was de vraag, waarop Robert Maaskant in ieder geval werd afgeserveerd?
Welke trainer wil je absoluut niet?
Als open vraag of meerkeuze?
Wat waren die andere keuzes dan?
Bij Vitesse vragen ze aan voetballers om informatie voor bestuursbesluiten , terwijl ze in de politiek om voetbalbesluiten info vragen aan bestuurders.

Het mag vaak een wonder heten dat de wereld gewoon doordraait, dat wij het doen staat buiten kijf.

copyright by © judge