terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

verboden te voetballen

Je vraagt je soms weleens af hoe een voetbalcontract in elkaar steekt.
Een maandsalaris, een bonusregeling, een eventuele afkoopsom, een bepaald percentage ziektegeld in geval van blessures en andere onhebbelijkheden, de duur van het verblijf en hoe en wanneer om te gaan met tussentijdse contractverlenging of verhuisperikelen.
Daarnaast kunnen nog secundaire arbeidsvoorwaarden worden bedongen, zoals een villa van de zaak, een reiskostenvergoeding naar het vaderland (eerste klas), bijdrages in premies voor allerhande verzekeringen en fondsen en optieregelingen in merchandising en de image rechten.
Nu heeft een beetje Gouden Gids voetballer al een zaakwaarnemer, dus dit soort sollicitatie-onderhandelingen zullen in de regel door hem of haar worden gevoerd. De speler zelf krijgt de trainingstijden mee, alsmede het tijdstip van verzamelen voor de wedstrijd en de huisregels aangaande interviews en andere optredens in de media.
Dat was het.

Dus niet.
Blijkbaar moeten de professionele voetballers nog aan een aantal, al dan niet geschreven, huisregels voldoen, zoals het niet met regelmaat gesignaleerd worden in discotheken of nachtclubs, drank en sigaretten en plein publique laten staan, niet in vechtpartijen verzeild raken, door ‘rood’ rijden, te hard rijden, iemand doodrijden, geen illegaal vuurwerk verkopen, drugs gebruiken, drugs dealen, kortom: als een goed huisvader en role model door het voetballeven gaan.
Er staan een paar centen tegenover, dus dat moet kunnen, nietwaar?

Het wordt lastiger als de vrijetijdsbesteding aan banden gelegd wordt onder het mom van blessurepreventie. Skiën schijnt in de meeste gevallen gewoonweg verboden te zijn, dus zullen Formule-I racing, motorcrossen, freefighten en degenslikken eveneens niet worden getolereerd.
Qua blessuregevoeligheid of het in één klap kwijtraken van het geïnvesteerde kapitaal door dwarslaesies of ander ongerief is hier wel wat voor te zeggen, maar het gaat verder dan dat.
Nicky Hofs van Vitesse krijgt, samen met enkele collega’s van De Graafschap, een boete van de club opgelegd omdat hij heeft meegedaan aan een zaalvoetbaltoernooi in Landgraaf.
Hofs is niet geblesseerd geraakt. Hofs heeft zichzelf of Vitesse op geen enkele wijze in een bedenkelijk daglicht gesteld met zijn optreden in Landgraaf. Hofs heeft in zijn vrije tijd gedaan wat hij het beste beheerst: voetballen.
Nader beschouwd heeft Hofs datgene gedaan waarmee hij eigenlijk gecalculeerd het minste risico kon lopen, namelijk zijn professie uitoefenen.
In je vrije tijd voetballen blijkt dus onder de categorie verboden activiteiten te vallen.
Nicky Hofs had dus wel gewoon mogen klussen in en om het huis, zoals electriciteitkabels vervangen, open haardhout hakken met een grote bijl, met de electrische kantmaaier het gazon winterklaar maken, de vrieskist en de wasmachine naar zolder sjouwen, volledig nieuwe standjes uit de Kamasutra uitproberen, langs tafelpoten lopen zonder schoeisel met stalen neuzen, op een wankel keukentrapje de hutkoffer met de volledige Winkler Prins encyclopedie van de vliering halen, douchen zonder anti-slipmatje, met natte haren de deur uitlopen, een drukke straat oversteken of fietsen met glad weer.

Profvoetballers, sluit ze op in een kerker en laat ze alleen los voor een wedstrijd.
Als het aan de nieuwe trainer van Real Madrid ligt gaan ze het echt proberen.

copyright by © judge